maandag 23 april 2012

NAVO-chef Rasmussen in interview TOLO News: militaire kracht niet in tegenspraak met politieke oplossing Afghanistan

De Secretaris-Generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, heeft zondag in een interview met het Afghaanse TOLO News gezegd dat hij gesprekken met de Taliban steunt maar dat het gelijktijdig belangrijk is om militaire druk op de opstandelingenbeweging uit te oefenen.

Rasmussen sloot in het exclusieve gesprek met TOLO niet uit dat de alliantie naar Afghanistan terugkeert in een gevechtsrol, mocht de situatie in het land na 2014 verslechteren.

Na 2014 wil de NAVO stoppen met gevechtsacties in Afghanistan, maar nog wel de Afghaanse veiligheidsdiensten adviseren en trainen.

De NAVO-baas zei dat hij denkt dat de beste manier om een politieke oplossing te verzekeren voor de problemen in Afghanistan is om “de vijanden van Afghanistan militair krachtig aan te pakken” omdat dit ze kan “verleiden” om tot een politieke oplossing te komen.Pact VS-Afghanistan
Afghanistan en de Verenigde Staten zijn ondertussen overeengekomen dat de Amerikanen ook na 2014 militaire bases mogen houden in het land. Het akkoord wordt maandag nog wel voorgelegd aan het Afghaanse parlement dat erover gaat stemmen.

The New York Times bericht dat met het strategisch partnerschap, dat na maanden onderhandelen tot stand is gekomen, de Verenigde Staten Afghanistan nog 10 jaar na de terugtrekking van gevechtstroepen in 2014 zullen steunen.

De tekst van de overeenkomst is niet bekendgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten