dinsdag 18 september 2012

12 doden bij aanslag in Kabul, waaronder 9 buitenlanders

Bij een zelfmoordaanslag zijn dinsdagochtend in de Afghaanse hoofdstad Kabul 12 mensen om het leven gekomen, waaronder 9 buitenlanders. Er vielen minstens 10 gewonden.

De NOS meldt dat de slachtoffers Russische en Zuid-Afrikaanse werknemers zijn van een koeriersbedrijf, en dat een jonge vrouw zich in een auto bij hun busje opblies. Maar de Russische ambassade ontkent doden uit Rusland.

De BBC bericht dat minstens 7 Zuid-Afrikanen werden gedood bij de aanval, en citeert een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die verklaarde dat ze voor een particuliere luchtvaartmaatschappij werkten.

Zuid-Afrikaanse media, zoals de Times Live, maken inmiddels melding van 8 gedode Zuid-Afrikanen.

De plaatsvervangend politiechef van Kabul, Mohammad Daud Amin, zei dat 9 Russen en Zuid-Afrikanen, waaronder een vrouw, samen met hun Afghaanse chauffeur werden gedood bij de zelfmoordaanslag.

Maar een woordvoerder van de Russische ambassade in Kabul zei dat 7 Zuid-Afrikanen, een Kirgiez, een Afghaanse tolk en de chauffeur omkwamen.

Amerikaanse functionarissen in Kabul hebben volgens Times Live bevestigd dat de slachtoffers werknemers waren van een particulier bedrijf dat gecontracteerd is door de ambassade.

De nieuwszender TOLO bericht dat de zelfmoordaanvaller zijn voertuig tegen een minibus ramde.

De politiechef van Kabul, Ayub Salangi, vertelde dat tot 9 buitenlanders in het busje en zeker 3 Afghanen die in de buurt waren de dood vonden.

In de loop van de ochtend werd melding gemaakt van 9 buitenlanders onder de doden.

Dader en motief
Volgens TOLO heeft de militante beweging Hezb-e Islami van Gulbuddin Hekmatyar de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, en gezegd dat het een reactie is op de in de VS geproduceerde film waarin de profeet Muhammad wordt beledigd.

De Hezb-e Islami is evenals de Taliban in opstand tegen de aanwezigheid van buitenlandse militairen in Afghanistan.

Een woordvoerder van de Hizb-e-Islami, Zubair Sidiqi, zei dat de bomaanvaller een jonge vrouw uit Kabul was, met de naam Fatima, aldus het persbureau AFP.

Het Duitse persbureau DPA meldt dat de minibus op weg was naar de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad.

De NOS bericht dat een zelfmoordterrorist zich opblies bij een busje op een drukke weg naar het vliegveld van Kabul.

Volgens AFP komt met de aanslag het aantal doden van de gewelddadige nasleep van de publicatie op You Tube van de trailer van de film "Innocence of Muslims" op meer dan 30.

AFP zegt dat wordt gedacht dat de film is geproduceerd door een kleine groep extremistische christenen.

"... believed to have been produced by a small group of extremist Christians".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten