zondag 3 juni 2012

Video de strijd om Helmand in zuiden Afghanistan

Verslaggever Mark Urban vertelt in de documentaire “Afghanistan: The Battle for the Helmand Province” het verhaal van de Britse troepen die sinds 2006 in zware gevechten verwikkeld zijn met opstandelingen in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand.

Urban vertelt het verhaal met uitzonderlijke toegang tot de generaals en de militairen die aan het front strijd leveren.

De strijd om Helmand, de zuidwestelijke buurprovincie van Uruzgan, heeft al aan duizenden Afghanen en honderden Britten het leven gekost, en duurt onverminderd voort.

Wederopbouw was het aanvankelijke doel van de missie van Groot-Brittannië in Afghanistan. Maar het draaide al meteen uit op oorlog.

Generaals, zoals Ed Butler, geven nu toe dat het naïef was hoe de Britten aan de missie begonnen. Butler zegt dat het bovendien in 2005 simpelweg ontbrak aan kennis over Afghanistan.

De Britten vonden er niet alleen de Taliban als vijand, maar ook de warlords van het voormalige regime en de criminele narcoticabendes.

Londen stuurde te weinig militairen en materieel naar Helmand om een vuist te maken tegen de opstandelingen. Uiteindelijk stuurden de Verenigde Staten versterkingen.

De conclusie van een Britse generaal is dat het gat tussen politiek maken en de uitvoering daarvan veel te groot was.

De indrukwekkende documentaire van Mark Urban werd in juli 2011 door de BBC uitgezonden. De video werd op 1 juni 2012 opnieuw op You Tube gezet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten