dinsdag 5 juni 2012

Karzai naar Peking voor Shanghai Cooperation Organisation

De Afghaanse president Hamid Karzai is dinsdag aan het hoofd van een Afghaanse ministeriele delegatie naar de Chinese hoofdstad Peking gereisd. Hij woont daar een bijeenkomst bij op 6 en 7 juni van de Shanghai Cooperation Organisation.

Het is de eerste keer dat Afghanistan aanwezig is met de waarnemersstatus. De vorige keren was het land uitgenodigd als gastland op de bijeenkomsten van de SCO.

Karzai zal naar verwachting praten met buitenlandse leiders over bilaterale samenwerking, aldus het Afghaanse presidentiele paleis.

Daarbij ontmoet hij mogelijk zijn Chinese, Russische, Iraanse en Pakistaanse ambtgenoten om over cruciale onderwerpen te praten waarmee Afghanistan en de regio te maken hebben.

China
Karzai zal tijdens zijn bezoek onder meer een strategisch pact met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao ondertekenen over samenwerking op de lange termijn op het terrein van politiek, cultuur en veiligheid.

Peking heeft 20 miljoen dollar aan hulp toegezegd aan Afghanistan.

De Afghaanse regering heeft gelijkaardige pacten gesloten met de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk, Frankrijk en India.

Shanghai-groep
De Shanghai-groep werd in 2001 opgericht en bestaat uit China, Kazachstan, Kirgizië, Rusland, Tadzjikistan en Oezbekistan.

Waarnemers zijn India, Iran, Mongolië, Pakistan en Afghanistan. Dialoogpartners zijn Sri Lanka en Wit-Rusland.

Vaste gasten op bijeenkomsten zijn Toerkmenistan, de Aziatische samenwerkingsorganisatie ASEAN en het CIS, (Commonwealth of Independent States/Gemenebest van Onafhankelijke Staten), een groep landen die voorheen tot de Sovjet-Unie hoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten