zondag 17 juni 2012

Aanval op Amerikaanse basis Salerno in Afghanistan veel ernstiger dan gemeld, leger liet publiek in het duister

De aanval van 1 juni met een vrachtwagenbom op een Amerikaanse buitenpost bij de grens van Afghanistan en Pakistan was veel ernstiger dan het leger oorspronkelijk meldde. Bij de aanval kwamen twee Amerikanen om en raakten ongeveer 35 soldaten ernstig gewond.

The Washington Post bericht dat functionarissen dit zaterdag hebben erkend. Door de ontploffing stortte de eethal in van de Forward Operating Base Salerno in de provincie Khost.

Bij de aanslag kwamen vijf Afghaanse burgers om het leven. Meer dan 100 andere Amerikaanse troepen moesten behandeld worden voor lichte verwondingen.

Amerikaanse en Afghaanse functionarissen hadden alleen gemeld dat ze 14 opstandelingen hadden gedood, waarvan er velen zelfmoordbomvesten droegen.

De schaal van de aanval en de hoeveelheid Amerikaanse slachtoffers staan in contrast met de officiële rapportage die de Coalitie-strijdkrachten op de dag van de aanval gaven.

Het leger meldde op 1 juni dat de aanval succesvol werd afgeslagen en de basis veilig werd gesteld. In de verklaring werd geen melding gemaakt van slachtoffers.

The Washington Post schrijft: “Ondanks dat het publiek in het duister werd gehouden over de details, noemden functionarissen van de regering Obama het incident het nieuwste voorbeeld hoe Pakistan opstandelingen toestaat zijn grondgebied te gebruiken om aanslagen uit te voeren, wat voer geeft aan een nieuwe ruzie tussen Islamabad en Washington.”

Amerikaanse militaire functionarissen zeggen dat ze de ernst van de aanval op de basis Salerno niet proberen te bagatelliseren, maar dat het al lang tot het beleid hoort om informatie over slachtoffers onder troepen achter te houden.

Lees verder:
Attack on U.S. outpost in Afghanistan worse than originally reported’. The washington Post, 16-06-2012.

De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht meldde op de dag van de aanslag dat er geen NAVO-slachtoffers vielen.

Pajhwok berichtte: "A statement issued from the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) media office in Bagram said five attackers were killed in the incident and foreign troops suffered no casualties."

In de loop van de dag maakte de NAVO bekend dat de dodelijke slachtoffers 14 opstandelingen en een Afghaanse burger waren.

Zie ook:
15 doden bij aanslag op NAVO-basis in oosten Afghanistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten