maandag 7 mei 2012

VS laat in geheim Taliban-gevangenen in Afghanistan vrij uit Bagram

De Verenigde Staten laten in een geheim programma hooggeplaatste opstandelingen in Afghanistan vrij in ruil voor toezeggingen voor vrede. Dit doen de VS al enkele jaren.

Dat heeft de Washington Post maandag gemeld. De gedetineerden worden vrijgelaten uit de militaire gevangenis in Bagram, waar ook een Amerikaanse basis is gevestigd.

Volgens Amerikaanse functionarissen is hier een substantieel risico aan verbonden. De gevangenen zijn vaak ook beruchte strijders die onder een traditioneel rechtssysteem in Afghanistan nooit vrij zouden worden gelaten.

De opstandelingen die uit gevangenschap mogen vertrekken moeten beloven dat ze geweld afzweren. Mochten ze opnieuw Amerikaanse troepen aanvallen, dan worden ze weer vastgezet.

Volgens Amerikaanse functionarissen geeft dit echter geen absolute garanties, en ze kunnen niet zeggen of de vrijgelaten opstandelingen later opnieuw Amerikaanse en Afghaanse strijdkrachten aan zijn gaan vallen.

Zie verder:
'Secret U.S. program releases high-level insurgents in exchange for pledges of peace'. In: The Washington Post, 07-05-2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten