maandag 21 mei 2012

Video Britten in Afghanistan en zijn de Afghanen klaar om de controle over te nemen?

De NAVO-leiders praten in Chicago over de terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan en de toekomst van het al 32 jaar door oorlog en burgeroorlog verscheurde land.

Afghaanse veiligheidsfunctionarissen vrezen echter dat ze niet zonder de steun van de NAVO kunnen en dat de Taliban terug kunnen keren, zo bericht Sky News.

De nieuwszender brengt ook onder de aandacht dat een week geleden twee Britse militairen in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn vermoord door een Afghaanse politieman.De Afghaanse president Hamid Karzai heeft intussen gezegd het besluit van Frankrijk te respecteren om de Franse troepen eerder terug te trekken dan de deadline van de NAVO in 2014, maar vraagt het land nu om niet-militaire steun, zo bericht Pajhwok.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft zondag zijn vertrouwen uitgesproken dat de internationale gemeenschap in staat zal zijn om 4 miljard dollar per jaar bij elkaar te brengen om de Afghaanse troepen na 2014 te onderhouden als de NAVO weg is.

Hij zei tevens dat de ISAF-landen verbonden blijven met Afghanistan en er geen “rush” naar een “exit strategy” is uit het land.

De nieuwe Franse president Hollande had zijn kiezers beloofd de Fransen troepen nog in 2012 terug te halen uit Afghanistan, en lijkt die belofte na te komen.

Canada heeft gezegd zijn trainingsmissie in Afghanistan niet na 2014 voort te willen zetten, maar wil wel geld toezeggen.

Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag verklaard dat internationale hulp “geen liefdadigheid is voor Afghanistan, maar een noodzakelijke investering in duurzame vrede in de hele regio”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten