zondag 19 juni 2011

Robert Gates bevestigt vredesgesprekken met Taliban

(Foto: US DoD)
De Verenigde Staten zijn betrokken geweest bij gesprekken over vrede met de Taliban. Dat heeft de vertrekkende Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zondag tegen CNN gezegd. Hij zei dat deze contacten nog erg in een beginstadium verkeren. Zaterdag verklaarde de Afghaanse president Karzai dat de VS met de Taliban onderhandelen.

Bij CNN: Sec. Gates: U.S. engaged in 'preliminary' peace talks with the Taliban


Met wie van de Taliban hij dan heeft gesproken, blijft onduidelijk. Gates zegt: "Who really represents the Taliban?" he asked. "We don't want to end up having a conversation at some point with somebody who is basically a freelancer."

Dit is een uitermate vreemde uitspraak, want op de site van de Taliban is gewoon een contactformulier beschikbaar, waarmee men met de hoogste woordvoerder van de Taliban contact op kan nemen.

(Enige tijd terug stond ik op het punt om dat te doen, en ze te vragen om af te zien van hun lenteoffensief, en te stoppen met het plegen van aanslagen en het uitvoeren van aanvallen, en vrede een kans te geven, maar ik besloot om ervan af te zien). Ik heb het adres wel doorgegeven naar de politie, ik bedoel de politiek, in Den Haag.

De praatjes waarmee Karzai altijd kwam, de Taliban hebben geen adres, zou hij het contactformulier niet kennen? Zou hij niet met de Taliban kunnen praten, als de Taliban wel gewoon persbureaus opbellen?

President Karzai geeft al jaren aan dat hij graag wil onderhandelen met de Taliban. Taliban-leider Mullah Omar en opstandelingenleider Gulbuddin Hekmatyar heeft hij een paar jaar geleden zelfs een plaats aangeboden in zijn regering.

Het standpunt van de Taliban is steeds dat ze pas willen onderhandelen wanneer de buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrokken zijn.

Er wordt ook wel volop gepraat met middenkader Taliban en er zijn Taliban die de wapens neerleggen en zich aansluiten bij het vredesproces. Maar de Hoge Raad van de Taliban heeft nog nooit willen onderhandelen.

Onlangs schreef de Afghaanse krant Afghan Daily dat het “wishful thinking” is om de Taliban aan de onderhandelingstafel te krijgen. Maar situaties kunnen natuurlijk veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten